top of page

blogg

Sömnrevolutionen

Rapport från Youtube-Universitetet. ;)

I morse, när jag drack mitt morgonmate, så hängde jag med dom här underbara människorna; Arianna Huffington och Chase Jarvis och lyssnade till deras fina samtal. Dom pratade framför allt om hennes nya bok ’The Sleep revolution’ och bakgrunden till den. Så viktigt och så bra!

Arianna Huffington är bara för cool, inser jag. Det är ju nästan omöjligt att inte känna till henne, med tanke på allt hon gjort och gör, men jag har aldrig riktigt bekantat mig närmare, inser jag. Nu var det dags, Jag har nån sorts uppvaknande just nu vad gäller den Feminina kraften och kraftfulla kvinnor i världen, så det dyker säkert upp fler exempel här framöver. ;)

Att en så kraftfull och inflytelserik kvinna pratar om vikten av sömn på det sättet hon gör ger ämnet tyngd, och det behövs. I vår kultur verkar vi fortfarande dyrka Effektiviteten och att hoppa över sömn ses ibland som ett tecken på styrka. För att inte säga macho.. Och att folk kollapsar och bränner ut sig till höger och vänster verkas ses lite som 'ett pris man får betala' för framgång. Not cool.

Jag har själv varit där och kört över mig själv. Och för att jag är välsignad med en förmåga till ganska bra sömn när jag väl ger mig själv tillfälle, så har jag inte respekterat den speciellt mycket. Plus att sömn kan ha olika kvalitet. Bara för att jag sover behöver det inte betyda att sömnen är djup och ger så mycket vila som den skulle kunna göra. Jag var också en av dom där som var lite stolt över hur lite jag kunde sova och ändå ’kötta på’. Inte längre.

Vila, sömn och meditation har blivit något av grundstenar för mig nu. Dom här 10 dagarna som jag har tillbringat i, mestadels, självsamhet har förstärkt det. Jag började hela den här bloggutmaningen med en lång text om att våga vila och min inre resa dom här dagarna har varit väldigt intressant.

Alla har lite olika behov och att skapa hållbara mönster i sitt liv kräver lite disciplin och tålamod med sig själv. Dom här dagarna har jag hittat tillbaka till daglig meditation och jag inser att jag behöver rutiner. Och samtidigt att nya rutiner behöver smygas in, lite i taget.

Samma sak med vår sömnritual, som Arianna pratar om. Vi behöver hitta vår egen och bygga in den steg för steg i våra liv.

För även om det är frestande att hela tiden prioritera bort sömn i våra upptagna liv, så är det, enligt forskningen, helt kontraproduktivt. Arianna och Chase pratar om just det i sitt samtal. Under sömnen händer massor av fantastiska och viktiga saker i vår hjärna och vår kropp. Det är som en sorts storstädning. Kroppen får tid att reparera sig själv. Och allt vi varit med om under dagen processas. Våra drömmar är en otroligt viktig det av det.

Från ett hälsoperspektiv är det helt essentiellt att sova tillräckligt och det skulle ju kunna räcka som motivering. Men kanske är det just boosten av vår prestationsförmåga och vår kreativitet, som kan övertyga dom största skeptikerna. Sömn har visat sig vara helt essentiellt för alla som vill fungera optimalt i sina liv, men för människor som jobbar kreativt blir det kanske ännu tydligare. Det är i stillhet idéer kan göra sig hörda och sömn kan öppna många nya dörrar. Det finns massor av exempel på hur stora ideér dykt upp i drömmar eller efter medititation. Idéen till Google kom tydligen genom en dröm och Steve Jobs fick sina bästa idéer efter zen-meditation.

Så jag tror verkligen på att lyssna på den här kloka kvinnan och titta på hur vi ser på sömn i våra liv. Har vi köpt vår kulturs syn på sömn som ett tecken på svaghet, eller hedrar vi det helande mysterium som sömn faktiskt är?

Att vi kan höja vår prestationsförmåga och boosta vår kreativitet är fantastiskt, men det som verkligen fastnade hos mig är insikten att det också gör oss till bättre människor. Mer kapabla att vara närvarande i våra liv och med dom vi älskar. När jag tittar på mitt eget liv är det rätt tydligt. Är jag utsövd så funkar jag bättre, blir mindre känslig och reaktiv och helt enkelt mer närvarande. Inte så dumt, faktiskt.

För många är det så klart inte så lätt. Jag förstår att det är en mycket större utmaning för någon som jonglerar jobb och familj tex. Man jag tror att det går att börja med små förändringar. Bara medvetenheten om att en förändring behövs är en start. Och att börja litet. Ge sig själv en kvällsrutin. Stänga av alla elektroniska grejjer en stund innan läggdags och varva ner. Ladda våra älskade telefoner och datorer utanför sovrummet. Börja med bara lite mer sömn per natt.. En kvart? En halvtimme?

Ett sätt att börja kan vara att kolla den sköna intervjun för lite inspiration ;)

Sov gott när det är dags, och har en fin dag. :)

Utvalda inlägg
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page