top of page

blogg

Vad är det som gör att vi gör som vi gör och fortsätter att göra det?


Kan det vara vanor?

Plötsligt började jag fundera på om allt är vanor? Det är kanske allt det är. Eller?

Alla dom där repetitiva tankarna i mitt minfält till huvud. Det är ju bara vanor som gör att jag upprepar dom där tankarna. Och genom att jag lyssnar på dom och upprepar dom lite till med mitt medvetna sinne så blir dom ju ännu mer befästa.

När jag tänker så verkar allt vara vanor. Hur jag tänker. Hur jag ser på mig själv. Hur jag börjar min dag. Min reaktion på nya saker. Vanor. Som blir berättelser

Och nu finns det forskare som tror att det är så naturen och mänsklighetens utveckling funkar. Vanor. Som upprepas. Och befästs.

Så vill jag ändra på saker i mitt liv så behöver jag ändra min tankar och därmed mina vanor. Lite i taget. För det är ju inte helt självklart att ändra ett helt livs tankemönster. Som blir övertygelser. Beliefs.

Men bryter vi ner vanorna i tillräckligt små beståndsdelar och tar ett stag i taget så är det faktiskt allt det är: Tankar tänkta i en följd, så ofta och omedvetet att dom blir till en övertygelse. Och för att kunna byta ut våra övertygelser behöver vi bli medvetna om att vi har dom. Så att vi kan välja om vi vill ha dom kvar eller byta ut dom mot nya som gagnar oss bättre.

Vi behöver bestämma oss för vad vi vill ändra på och sen bestämma vad vi vill göra istället och så sätta och gång att designa vårt nya liv. Bit för bit.

Sen kommer vi till steg två då: Att befästa dessa nya vanor. Och det är där tricket ligger. Vi måste bryta våra tendenser att göra den gamla vanan, typ.. Hela tiden. I början. Och ha en väldigt tydlig ny vana att stoppa i den gamlas ställe. Och sen göra det. Gång på gång.

För det går tydligen inte att bara sluta med något. Då blir det bara ett hål där. Som genast vill fyllas med det som ligger närmast till hands. Vanligen den gamla, dåliga vanan som vi vill bli av med…

Så istället för att försöka sluta med något, behöver vi fokusera på att börja med nåt nytt. Så vi har det att ta till när den gamla vanan ändå börjar dra i oss. Som den ju ofelbart gör när den första beslutsamheten lagt sig och vi står där i affären med en chipspåse i handen. Eller ..öh..ja..vad jag nu kan komma på för exempel på en dålig vana.. som jag skulle kunna ha.. om jag nu hade nån… ;)

Idag har jag lyckats befästa några bra vanor lite till. (Yay!) Jag har kommit på att jag behöver några dagliga vanor som jag liksom måste bygga in min dag. För att hålla mitt sinne på den ljusa sidan… Dom är som en hög klossar som kan staplas i olika ordning, bara alla får vara med. Varje dag.

Morgonte i form av mate. Meditation. Träning. Grön juice. Klossarna kan variera, som i att jag tränar på olika sätt. Steppar istället för springer, kanske? Eller dansar? Eller byter meditation. Men dom ska vara med.

Sen så provade jag en helt ny, potentiell vana, idag! Att jobba enligt ’Pomodoro-metoden’. Helt enkelt att jobba med en timer som sätts på 25 minuter. Sen får du 5 minuters paus. Hittade en sida på nätet med timer och allt. Funkade superbra! I pauserna tog jag en liten Discopaus eller gjorde squats. Fantastiskt bra system med tanke på att vi ju tydligen inte ska sitta så länge i taget.

Så jag satsar på att bygga in den där pomodorovanan i min arbetsdag. En kloss till. Och så länge klossarna får byta färg och plats och byggas ihop på olika sätt så tror jag det funkar finemang. Även för en bångstyrig själ som jag. :)

Utvalda inlägg
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page