top of page

blogg

Valen som formar våra liv...

1 februari 2019 idag. Idag känns verkligen som en ny början för mig. En början på ett helt nytt kapitel. Och samtidigt en ganska vanlig fredag.

Jag har laddat så länge. Och hela januari har känts som en enda terminsstart, för att få ordning på alla trådar; allt som behöver flyta för att jag ska hitta mitt riktiga fokus.

Jag har ju haft många ’början’, som vi alla har, i livet. Plötsligt känns det bara så tydligt att ett kapitels avslutats och ett nytt påbörjats. Och energimässigt kände jag det idag. På ett litet, men kanske stort sätt.

Dom sista dagarna har jag fått flera viktiga insikter, saker jag på något plan vetat länge, men poletten har inte riktigt trillat ner tidigare.

En sak är att jag länge har letat efter och experimenterat med rutiner bla. runt mitt arbete; mina egna projekt som jag längtar efter att förverkliga, på flera konstnärliga områden. Och just ’rutiner’ är nyckelordet för mig. Och för väldigt många andra, gissar jag..  Nånsin hört talas om ’Prokrastinering’? Va? Aldrig hört talas om..

Jodå, gamla goa Prokrastinering har hängt runt här länge och varit en framträdande karaktär i mitt liv… Och det är väl inte så att jag bara plötsligt har löst det, men jag fick en viktig pusselbit på plats häromdan. 

Ett klokt, och väldigt framgångsrikt par (i meningen att dom lever precis det liv dom vill) delade med sig av sina insikter. 

När det gäller s.k. ’motivation’ att göra saker; få grejerna på sin göra-lista gjorda helt enkelt, så finns det ett viktigt steg, som iallafall jag inte riktigt hade fått på plats. Nämligen detta:

Enligt dom behöver vi inte ’motivation’ (som jag definierar som en känsla av ’driv’ utifrån mot ett yttre mål) om vi vet vårt syfte. Vårt djupa syfte med att vara här. Om vi har satt oss ner och definierat vår vision av hur vi verkligen vill leva på alla områden, inte bara karriär och ekonomi, utan också relationer, familj, vänner, livssyn och hälsa tex, då vet vi vad vi vill ha och vi vet vårt varför. Då blir det så otroligt mycket lättare att lägga dagliga vanor på plats som tar oss dit och veta varför vi ska hålla oss till dom.

Tex: Om jag har en tydlig bild av hur jag vill bli äldre; i mitt fall vill jag bara fortsätta vara tidlös,  vital, nyfiken, frisk och rörlig och ha kul tills den dag jag checkar ut, då är det extremt mycket lättare för mig att faktiskt, i vardagen, välja små, dagliga handlingar som tar mig dit. Jag har lättare att välja tankar som bekräftar den bilden. Jag har lättare att sätta klockan och meditera (några år gammal vana nu, den bästa!) och sen röra på min kropp varje dag (väldigt ny vana.. ett jäkla slit att få den på plats.. haha) och välja den hela och rena maten jag vet att jag mår bäst av. 

För det verkar ju vara så att det faktiskt inte främst är dom stora besluten, utan alla dom där små; dom dagliga vanorna som skapar våra liv, formar våra kroppar och vår hälsa. Enkelt, men inte helt lätt…

Men när den poletten trillade ner på ett nytt sätt häromdan, tillsammans med en massa insikter som har legat och väntat och förenade sig med en massa bra idéer och frön till sundare vanor, så sa det liksom ’klick’ i mig.

Nu vet jag vad som krävs och vad jag vill göra. Det kommer krävas en massa små val och beslut varje dag, men nu har jag börjat se och känna min vision av vad jag vill och jag vet mitt varför. Det blir nerplockat från nån storslagen och luddig bild av 'livet' och allt jag 'måste', till här och nu, och ett litet steg i taget.

Så när Självförakt och Prokrastinering och alla deras kompisar kommer och knackar på dörren, vilket dom garanterat kommer att göra, så vet jag vad jag ska göra: Jag ska börja med att vara snäll mot mig själv och sen ta fram min vision av hur jag vill leva mitt liv, påminna mig om mitt varför och sen gör ett litet val i taget. Ett steg åt rätt håll, och sen ett till och ett till…och leva mitt liv som jag vill.

Mitt fönster

Utvalda inlägg
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page