top of page

blogg

DEN FÖRSTA FROSTEN

Hela sommaren har jag velat lägga ut bilder på allt prunkande i trädgården. Alla blommor och grönsaker som jag faktiskt fick till trots ett hektiskt schema. Men kanske just på grund av det hektiska schemat blev det aldrig riktigt av. Och inatt kom den första frosten. Den ’fruktade’ i trädgårdskretsar. ;) Iallafall om man älskar Dahlior och annat frostkänsligt som exotiskt blommar på hela sensommaren rakt in i kaklet.. eller ja, frosten då.

Men vi såg att den var på gång så igår gjorde jag den stora ’hösträddningen’. Det där rycket när de sista tomaterna och alla mogna chilis (och detta konstiga odlingsår) även majsen skördas i sista sekunden. Så glad att jag hann med! Och att vi redan har skördat en massa tomater och gjort tomatsås och mjölksyrat grönsaker för första gången!

Hela sommaren har jag velat lägga ut bilder på allt prunkande i trädgården. Alla blommor och grönsaker som jag faktiskt fick till trots ett hektiskt schema. Men kanske just på grund av det hektiska schemat blev det aldrig riktigt av. Och inatt kom den första frosten. Den ’fruktade’ i trädgårdskretsar. ;) Iallafall om man älskar Dahlior och annat frostkänsligt som exotiskt blommar på hela sensommaren rakt in i kaklet.. eller ja, frosten då.

Men vi såg att den var på gång så igår gjorde jag den stora ’hösträddningen’. Det där rycket när de sista tomaterna och alla mogna chilis (och detta konstiga odlingsår) även majsen skördas i sista sekunden. Så glad att jag hann med! Och att vi redan har skördat en massa tomater och gjort tomatsås och mjölksyrat grönsaker för första gången!

Min ’trädgårdsmentor’ Monty (min och halva Storbritanniens då… 😂) har sagt nånstans att oktober är som ’trädgårdens nyår’. Den månad då trädgårdsåret ’startar om’. I meningen att planeringen för nästa år redan behöver starta.

Så nu kan vi börja lägga trädgården till ro för det här året. ’Bara’ lite ängsklippning och löksättning och vitlöksplantering och….. kvar då… ;) Och sen börjar drömmandet och planerandet inför nästa år… Inköpslistor för nya fröer skrivs och planer ritas för var allt ska sås. DÅ ska jag minsann få till kålen och DÅ ska rosenbågen bli klar och muren och…

Och i allt detta finns det såklart en insikt: Att det allra viktigaste ändå är att njuta medan det varar. Projekt är superkul (när det finns tid och ork) och det finns alltid saker att utveckla. Det är den underbara, kreativa processen med trädgårdsarbete för mig. Men är det något som Trädgården har lärt mig så är det att det gäller att vara närvarande med allt när det händer. För Naturen och årstiderna flödar på. Igår prunkade fortfarande mina älskade dahlior helt fantastiskt. Idag är de frostbitna och vissna.

Jag har lyckats fånga många stunder av njutning och tacksamhet i trädgården också den här sommaren, och det är jag så glad och tacksam för. Men stunderna har inte alls varit så många som jag önskat. Många gånger har trädgården blivit mer ett ’beting’ än en njutning mitt i ’racet’.

Jag satt i växthuset igår, mitt bland tomater och chilis och insåg det: Hur lite jag ändå unnat mig att njuta av vår egen magiska trädgård denna sommar och blev lite sorgsen. Så förutom en ’myggjagare’ delux, så får den viktigaste punkten på planeringslistan för nästa års magiska trädgård bli:

KOM IHÅG ATT STANNA UPP OCH NJUTA. (Och att ligga i hängmattan lite oftare… ;)


コメント


Utvalda inlägg
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page