top of page

blogg

Gräddtårta, arabisk musik och porträttmåleri - eller Svensk fika i Film.

Idag hade jag och L hand om Svensk Fika i Sockenstugan.

Och vi fick oväntad hjälp. Mamma och pappa hade precis kommit upp på besök och ville gärna hjälpa till! Så medan L avslutade lite arbete i prästgården traskade vi över till Sockenstugan och började brygga kaffe, blanda saft och ställa fram bakverk.

Eftermiddagen blev hur mysigt som helst.

Strax efter två kom dom första. Två små flickor som ville ha röd saft och tårta. Sen kom dom gående i ganska rask takt från asylboendet på andra sidan vägen; två kvinnor; en med en liten i famnen, två små grabbar, två män i 50-årsålden, den ena med sin tonårsdotterdotter, den andre med sin fru och så två killar 20-års åldern.. Dom kommer från Syrien, Irak, Afganistan.. Alla verkade glada och en del lite blyga i början. Och alla verkade väldigt förtjusta i gräddtårta från Österby Hembageri. ;) Efter en stund kom en man ifrån trakten för att hänga med sina nyfunna bekanta och lite senare anslöt L.

Och där stod jag, min mamma och min pappa och tog emot dom. En speciell och väldigt fin känsla.

Den första försiktigheten släppte snart. Jag hade tagit med min dator för att spela musik och den blev snabbt populär. Dom yngre tjejerna började söka på Spotify och snart flödade arabisk musik ur högtalarna.

Ett intuitivt infall hade fått mig att ta med papper, kritor och vattenfärger till barnen ifall någon skulle vilja rita eller måla och det visade sig vara en hit. Liksom min kära far…Det tog inte lång tid för barnen (och dom vuxna) att klura ut att han är konstnär och kan teckna både fina figurer och porträtt. Succé! Sen satt pappa, fullständigt omringad, och tecknade porträtt non-stop i säkert en och en halv timme.. ;)

Under tiden spelades det ömsom arabisk musik, Abba och Darin på datorn och vid ett tillfälle frågade den syriska mannen, som var på vår konsert häromdan, om jag kunde sjunga något. Det blev spontanaccapella av ’Blott en dag’ och sen (på begäran) Dancing queen.. Abba går tydligen hem överallt.. ;)

Samma man skypade senare med sin fru, som fortfarande är kvar i Aten. Han verkade vilja visa henne hur vi hade det på vårt svenska fika och sen presenterade han oss för varandra.

Jag och mamma fyllde på kaffe, saft och tårta och det pratades, spelades musik och målades febrilt borta i målarhörnet. Innan fikat var över hade jag flera nya kompisar och en ny Facebook-kompis som direkt skickade en video med arabisk dans som han tyckte jag skulle lära mig. Jag tror jag ska titta över på boendet nån dag och lära mig lite mer av hans dotter och hennes kompis..

Det var en uppsluppen och avspänd atmosfär där jag tydligt kunde känna den hjärtöppnande energin. Människor med olika bakgrund, nationalitet, ålder, modersmål och religon möttes i nya konstellationer, unika för just den här stunden. Många i en svår och utmanande situation med stor ovisshet om sin framtid, men för stunden ganska avspända och glada.

Under två timmar på Svensk Fika i Film idag så var vi bara där, i nuet. Vi pratade, skrattade, målade, lyssnade på musik och fikade. Vi möttes och hade kul.

Och jordens samlade energifält kanske ljusnade en aning?

Jag tror det. ;)

Utvalda inlägg
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page