top of page

blogg

FRID OCH FRED

Ännu ett krig. En konflikt som eskalerar med ofattbart, meningslöst lidande som följd. Vi, som är besparade det akuta, fysiska våldet, ser på via våra skärmar med en känsla av maktlöshet och sorg. Vad kan vi göra? Rädslan, stressen och ångesten i världen ökar. Den ständiga oron för ’vart världen är på väg’ får allt fler att må allt sämre.


Hur ska vi nånsin kunna vända detta? Denna värld som, om vi ska tro nyhetsprogrammens version, tycks vara på väg rätt över kanten?


Ja, det är ju just det… Vad är det för ’berättelser’ vi tar in varje dag och vad gör de med oss; med vår syn på världen och vår förmåga att vara till hjälp? För mig är det skillnad på att hålla sig underrättad och att låta sig översköljas av information som någon annan valt. Precis som det vi äter varje dag, så spelar den information vi ’matar’ vår hjärna med en enorm roll för vår hälsa, och vår förmåga att använda vår energi.


Ja, vår värld är i kris och radikala lösningar behövs. Men om vi växlar perspektiv lite så kan vi se, att samtidigt som allt det fasansfulla händer varje dygn på denna planet, så är det också enormt mycket fantastiskt som händer. Varje dygn. Precis samtidigt. Ofta MITT I lidandet: Människans enorma förmåga till empati, kärlek, omtanke, samarbete, gemenskap, generositet…


Och vår magiska planet: Som trots att vi på många sätt gör allt för att förstöra henne, fortsätter att växa, prunka och blomma varhelst hon kan; fortsätter att föda oss, både mat och obeskrivlig skönhet. Varje dygn sker oändligt många små och stora mirakel på hennes yta. Överallt.


Så vilka ’berättelser’ vill vi ge vår kraft? Just för att kunna göra skillnad och delta i skapandet av miraklen vi behöver? Är det de paralyserande eller de stärkande och hoppfulla?


Kan vi verkligen vända det här skeppet? Kan det någonsin bli fred på jorden? Vad kan vi göra; ’lilla jag’ göra? Jag tror vi kan göra massor. Jag tror det börjar med OSS. Med var och en av oss. Inom oss och mellan oss. I våra egna liv. Här och nu.


Frid börjar i hjärtat hos var och en av oss. Och fred uppstår när vi känner frid. Och jag tror frid skapas när var och en av oss börjar ta ansvar för ’ofreden’ inom oss själva. När vi våga gå inåt och möta våra egna skuggor och transformera dem; möta och lösa upp allt det som hindrar oss från att känna frid och sprida den till vår omvärld. Det är inte lätt, och ingen av oss gör det ’perfekt’, men jag tror det är vägen. Ett litet steg i taget.

Så förutom att stödja de lidande i vår värld på de praktiska sätt vi kan, så tror jag vi kan göra den största skillnaden genom att börja med oss själva.

För mig är det arbetet inte själviskt utan en kärlekshandling: När vi tar hand om oss själva, våra nära och kära och skapar ett liv i frid så kan den friden spilla över alla breddar. Precis som rädsla och stress ’smittar’, så gör skratt, kärlek och omtanke detsamma. Överflöd skapar generositet. Som jag ser världen är allting frekvenser och djupast är vi alla ett: Med det perspektivet sprider sig varenda kärleksfull tanke, känsla och handling i kvantfältet och mångfaldigas.


Fred på jorden börjar med fred i, och mellan, oss.

Och vi kan börja skapa den friden och freden nu. Genom att i varje litet val fråga oss: ’Vad skulle kärleken göra’? Och göra vårt bästa för att lyssna och handla därefter. Genom att föreställa oss den värld vi vill leva i och på varje litet sätt vi kommer på börja bygga den. Genom att vattna den planta vi vill ska växa. Radikalt ansvar. 'Frekvensarbete'. Kärlek i aktion. Så gott vi kan. En handling i taget.


Här och nu. I varje frö vi sår. I varje val, i varje möte, i varje leende mot en främling... Då blir varje liten handling en byggsten i vårt gemensamma mirakel:


En värld i frid och fred.


ความคิดเห็น


Utvalda inlägg
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page