top of page

blogg

Spotlight


Wow. Vi har just sett filmen ’Spotlight’. Om Spotlight-reportrarna på Boston Globe som 2001-02 avslöjade den gigantiska pedofilhärvan inom katolska kyrkan i Boston.

Fantastisk film. Hela vägen från manus till regi och skådespeleri. Briljant. Och otroligt tragisk.

Jag vet inte riktigt vad jag ska skriva. Den väcker så många känslor.

Det är makalöst att det kan hända. Att just den organisation som påstår sig stå för ’det goda’ ,och som människor ger sin tillit, våldför sig på människor så. På små barn. Det är för mig svårt att omfatta. Sveket blir så stort. För vad kan vara tryggare än kyrkan? Var är du tryggare än hos prästen?

Som någon i filmen sa: ’Det är inte bara en fysisk våldtäkt, utan en andlig.’

Och alla är egentligen offer. För förmodligen var många av förövarna utsatta för samma sak själva som barn. Också offer.

Och allt begravdes bara av Katolska kyrkan. Självklart finns det många fantastiska individer inom kyrkan, men det är fortfarande så att den samlade organisationen valde att lägga locket på..

Det har så många bottnar och jag kan inte omfatta dom alla. Än mindre skriva en text om det just nu. Men jag har lovat mig själv att skriva en bloggtext varje dag, Och idag blev det såhär. Nu är jag helt uppfyllt av filmen, så något annat vill jag inte skriva om.

Vad handlar den egentligen om, i grunden, under dom faktiska händelserna?

En sak är svek. När en institution som ska stå för något upphöjt och heligt, och vinner människors förtroende just på grund av det, istället försvarar övergrepp.

En annan; kedjan. Att det fortsätter. Går i arv. Som en smitta. Som någon sa: ’It takes a victim to create a victim’.

Och det handlar om skam. Det är förmodligen den som har gjort att allt kunde hållas hemligt så länge. Ingen vågar prata. För att parafrasera forskaren Brené Brown: Skam växer exponentiellt genom tystnad, hemlighållande och dömande. Men genom bevittnande och empati löses den upp.

Tack vare Boston Globes avslöjande kunde människor börja prata. Ljuset lyste upp i dom unkna vrårna och helandet kunde börja.

Fruktansvärt viktig story. Väldigt viktig film.

Tack.

Nu måste jag sova.

Utvalda inlägg
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page